Rotterdam beroemde architecten


J.P.Oud

Jacobus Johannes Pieter (Ko) Oud (Purmerend, 9 februari 1890 - Wassenaar, 5 april 1963) was een Nederlands architect. Hij is bekend geworden als lid van kunstbeweging De Stijl en voorvechter van de moderne architectuur. Zijn betekenis als pionier van het nieuwe bouwen is gelijk aan die van Le Corbusier en Gropius, maar hij was een van de eersten die zich midden jaren 30 van deze stroming afkeerde, omdat hij vond dat ze nog maar weinig met architectuur te maken had. Hierdoor verloor hij het aanzien dat hij in het buitenland had, terwijl hij in Nederland nog veel belangrijke opdrachten kreeg, zoals die voor het Nationaal Monument en het monument op het Militair ereveld Grebbeberg. Zijn broer Pieter Oud was burgemeester van de gemeente Rotterdam.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Johannes_Pieter_Oud

 

 

Rotterdam de stad van de beroemde architecten
Michiel Brinkman.

Het Justus van Effencomplex is een wooncomplex aan de Justus van Effenstraat in Rotterdam-Spangen. Het complex werd ontworpen door de Nederlandse architect Michiel Brinkman. Het baanbrekende woonblok met 264 woningen werd opgeleverd in 1922 en is een mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvestingsbouw.

Vernieuwend waren de gemeenschappelijke voorzieningen, groene binnenterreinen en de revolutionaire ‘bovenstraat’: een ruim twee meter brede galerij, waaraan de voordeuren grenzen van de bovenwoningen. Zo’n verhoogde woonstraat was in Nederland nooit eerder toegepast en heeft grote invloed gehad op de architectuur. Het rijksmonument Justus van Effen ontleent hieraan zijn internationale faam.

 

bron; https://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_Brinkman