Malburgen Arnhem


Malburgen is een wijk in de stad Arnhem. Het maakt deel uit van het stadsdeel Arnhem-Zuid en is vernoemd naar de voormalige buurtschap Malburgen. Malburgen bestaat uit Malburgen-West, Malburgen-Oost (Noord) en Malburgen-Oost (Zuid). De gemeente Arnhem gaf in 1927 opdracht aan het architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok om een uitbreidingsplan te maken voor de zuidelijke Rijnoever, die tot dan toe vrijwel onbewoond was. De plannen voorzagen in een grote wijk Malburgen die onderdak zou moeten bieden aan 18.000 huishoudens. Tijdens de bouw van de Oude Rijnbrug, de huidige John Frostbrug, werd de polder Malburgen voorzien van dijken en gemalen en werd direct ten noorden van de bandijk in een oude stroomgeul de Groene Rivier aangelegd voor een betere afvoer van hoogwater van de Rijn.

In 1937 werd begonnen met de bouw van Malburgen en bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 waren ongeveer 360 huizen gereed. Gedurende de oorlog werd er doorgebouwd, maar als gevolg van de schaarste aan bouwmaterialen en mankracht vlotte het werk niet. Tijdens de Slag om Arnhem werd een groot deel van Malburgen verwoest.[2]

In maart 2007 werd de wijk met 39 andere wijken door minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie op de lijst gezet van veertig wijken die voor verbetering in aanmerking komen.

Bron wikipedia