Krimpenerwaard


Geschiedenis

De Krimpenerwaard ligt in de Provincie Zuid Holland met een grootte van ruim 170 km². Het is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. 'Krimp' betekent rivierbocht, en een 'waard' is een geheel door rivieren omgeven stuk land.
Het verhaal

De Krimpenerwaard vormt het groene hart midden in de economisch belangrijke Zuid-Hollandse Delta tussen de Hollandsche IJssel en de Lek tussen de gemeenten in de Randstad in de regio Midden-Holland (Gouda) en naast de stadsregio Rotterdam. De bewoners van de dorpen en steden in de waard zijn al eeuwen elkaars buren.

Sinds januari 2015 zijn er nog maar twee gemeenten in de Krimpenerwaard, de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente Krimpenerwaard. Een nieuwe kennismaking is op zijn plaats.

Deze nieuwe kennismaking geeft u een opeenvolgend beeld van de gemeente Krimpen aan den IJssel en de elf dorpen en steden in de Krimpenerwaard die deel uit maken van de gemeente Krimpenerwaard, t.w. Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk, Schoonhoven.